在 尖 東 好 時 中 心 瑟 縮 一 間 隱 蔽 小 店 — — 好 時 沙 嗲 。 小 店 廚 房 中 有 一 個 小 人 物 。 他 自 小 家 貧 , 被 迫 離 鄉 別 井 討 生 活 , 意 外 當 上 星 馬 菜 大 廚 。 他 個 性 老 實 , 做 菜 實 而 不 華 , 贏 得 不 少 讚 賞 , 蔡 瀾 、 李 兆 基 、 邵 逸 夫 等 都 是 常 客 。 可 是 他 的 大 廚 之 路 並 不 平 坦 , 原 來 工 作 的 沙 嗲 屋 結 業 , 出 外 投 資 又 失 利 , 人 到 中 年 , 遭 逢 失 業 , 唯 一 翻 身 的 機 會 , 就 是
錢 接 續 沙 嗲 屋 , 當 起 老 闆 兼 大 廚 。 沒 經 驗 、 缺 資 金 、 沒 計 劃 、 人 脈 淺 , 匆 匆 上 馬 , 換 來 一 身 霉 氣 。 可 他 永 不 服 輸 , 為 生 存 、 為 原 則 , 咬 實 牙 關 撐 到 底 。 且 看 大 廚 怎 當 家 。
好 時 商 場 十 室 九 空 , 想 不 到 面 有 間 人 氣 極 旺 的 餐 廳 。
午 市 天 天 排 長 龍 , 跟 商 場 的 冷 清 成 很 大 對 比 。
出 品 好 , 很 多 客 人 不 介 意 坐 走 廊 。
認 識 好 時 沙 嗲 , 是 因 為 它 的 海 南 雞 飯 , 不 單 很 多 本 地 傳 媒 報 道 過 , 連 日 本 雜 誌 也 曾 來 採 訪 , 可 是 , 它 還 有 一 樣 更 聞 名 的 東 西 ─ ─ 投 訴 。
隨 便 看 看 一 些 網 上 飲 食 討 論 區 就 知 道 ─ ─ 「 好 難 搵 , 個 商 場 已 經 夠
一 年 前 , 某 討 論 區 更 一 窩 蜂 投 訴 一 名 態 度 惡 劣 的 女 侍 應 ─ ─ 「 落 單
「 我 跌
部 分 投 訴 經 記 者 實 地 考 察 也 真 的 成 立 , 像
待 慢 客 人 也 常 見 , 「 兩 位 呀 , 坐 呢 邊 啦 ! 」 , 一 個 女 店 員 樣 子 漫 不 經 心 的 說 , 跟
張 向 榮 ( 穿 圍 裙 ) 喜 歡 留 在 廚 房 多 於 樓 面 。
不 重 視 外 表
反 而 端 飯 出 來 的 中 年 男 子 態 度 好 一 點 , 海 南 雞 飯 放 在 OL 面 前 , 他 點 頭 傻 傻 笑 了 一 下 , 又 鑽 回 廚 房 去 。他 叫 張 向 榮 , 是 好 時 沙 嗲 的 老 闆 兼 大 廚 , 今 年 五 十 三 歲 , 福 建 人 , 皮 膚 黝 黑 , 架
對 記 者 轉 述 的 投 訴 , 他 不 以 為 然 , 「 呢 個 商 場 廿 幾 年 未 翻 新 過 , 冷 氣 用
廚 房 內 , 有 近 十 個 員 工 , 有 的 燒 沙 嗲 , 有 的 炒 小 菜 、 有 的 煮 海 南 雞 , 全 聽 他 指 揮 。
「 張 生 , 你 過
「 唔 會 ,
他 是 個 事 事 上 心 的 人 , 廚 房 雖 然 請 了 師 傅 , 但 他 卻 樣 樣 搶
「 佢
海 南 雞 湯 每 朝 熬 足 三 小 時 , 是 心 機 工 作 。
還 未 畢 業 的 兒 子 間 中 會 來 幫 手 。
勤 力 當 大 廚
老 闆 , 其 實 他 真 的 不 恨 當 , 好 時 沙 嗲 最 初 亦 不 是 由 他 創 立 , 走 到 今 天 , 一 切 都 是 為 勢 所 迫 。「 有 時 我 都 會 諗 , 如 果 俾 我 揀 多 次 , 我 係 唔 係 應 該 打 份 工 算 數 。 」 張 說 。
打 工 的 日 子 , 他 倒 也 真 的 順 遂 過 。 一 九 八 二 年 , 二 十 八 歲 的 他 帶
廚 房 在 他 打 理 下 , 出 品 有 水 準 , 沙 嗲 屋 的 生 意 蒸 蒸 日 上 , 不 少 富 豪 更 會 請 他 做 到 會 , 李 兆 基 、 邵 逸 夫 、 太 古 大 班 的 家 , 他 通 通 去 過 。
張 ( 右 二 ) 與 昔 日 同 事 合 照 。
昔 日 攝 於 沙 嗲 屋 的 張 向 榮 , 餐 廳 比 今 天 還 要 光 鮮 。
匆 匆 做 老 闆
朋 友 見 他 煮 菜 了 得 , 九 四 年 就 邀 請 他 一 同 搞 餐 廳 , 以 為 生 活 可 過 得 更 好 的 他 毅 然 辭 了 職 , 想 不 到 另 一 場 考 驗 正 等 待朋 友 中 途 出 現 資 金 周 轉 問 題 , 餐 廳 最 終 沒 搞 成 , 還 害 他 丟 了 工 作 。 這 時 另 一 朋 友 見 他 失 業 , 就 叫 他 一 起 做 波 鞋 推 銷 , 牌 子 是 過 氣 的 Yasaki , 整 天 躲 在 廚 房 的 他 對 此 一 無 所 知 , 買 了 大 批 貨 , 生 意 卻 寥 寥 可 數 。
推 銷 做 不 成 , 他 又 再 次 做 回 老 本 行 , 到 過 澳 門 某 南 亞 餐 廳 當 廚 , 惜 遇 上 澳 門 治 安 惡 化 , 只 能 返 港 另 謀 出 路 。 2000 年 起 , 朱 老 太 先 在 蔡 瀾 美 食 坊 搞 了 間 沙 嗲 金 榜 , 後 又 於 銅 鑼 灣 搞 了 間 沙 嗲 軒 , 於 是 叫 他 回 沙 嗲 屋 幫 忙 , 可 是 店 內 早 有 舊 班 底 , 他 大 廚 做 不 成 , 只 能 做 有 名 無 實 的 顧 問 。
「 根 本 冇 人 聽 我 講 , 我 叫 買 手 買 貴
剛 好 這 時 遇 上 香 港 經 濟 低 迷 , 眼 見 生 意 愈 做 愈 差 , 又 沒 有 改 善 方 法 , 他 一 氣 之 下 主 動 辭 了 職 , 沙 嗲 屋 及 兩 間 分 店 不 久 亦 全 線 停 業 。 張 丟 了 工 作 , 加 入 失 業 大 軍 , 那 時 他 已 經 近 五 十 歲 , 找 工 作 處 處 碰 壁 。
「 有 見 工
哥 哥 及 姐 姐 見 他 徬 徨 終 日 , 於 是 合 力 籌 了 數 十 萬 , 建 議 他 租 下 沙 嗲 屋 舊 址 來 經 營 , 就 這 樣 匆 匆 上 馬 , 做 了 老 闆 。
「 為
醬 汁 隔 天 炒 , 新 鮮 入 味 。
他 不 喜 歡 用 現 成 香 料 , 香 料 全 部 自 己 溝 。
資 金 有 限 , 裝 修 用 色 由 他 挑 選 , 有 點 老 套 , 但 客 人 多 不 介 意 。
張 向 榮 事 事 親 力 親 為 , 每 天 都 去 街 市 入 貨 兩 次 。
創 業 遇 逆 境
老 闆 雖 是 當 上 了 , 可 霉 運 還 是 沒 停 過 , 一 直 只 懂 在 廚 房「 最 初 以 為 可 以 叫 番 沙 嗲 屋 , 點 知 去 到 登 記 署 先 至 知 個 名 朱 太 已 經 用
偏 偏 這 個 好 時 中 心 一 點 也 不 「 好 」 , 位 置 偏 不 在 話 下 , 裝 修 殘 舊 , 十 室 九 空 , 即 使 在 旅 遊 旺 季 , 每 天 也 只 有 「 小 貓 三 四 隻 」 , 極 度 「 惡 搞 」 。 以 往 朱 太 人 面 廣 , 靠 宣 傳 , 生 意 還 不 錯 , 到 他 接 手 當 然 是 兩 回 事 , 加 上 商 場 老 化 , 又 碰 上 香 港 經 濟 低 迷 , 生 意 差 想 也 想 得 到 。
開 張 第 一 天 , 生 意 是 零 。 第 二 天 , 生 意 也 是 零 , 他 與 員 工 在 鋪 內 坐 了 一 整 天 。 第 三 天 , 回 到 鋪 , 冷 氣 一 開 , 整 個 天 花 板 像 地 震 一 樣 不 停 動 , 跟
第 四 天 , 他 見 長 此 下 去 不 是 辦 法 , 早 上 炒 完 沙 嗲 , 立 即 拿
如 是 者 連 續 數 天 沒 收 入 , 但 開 支 卻 天 天 有 , 他 急 得 如 熱 鍋 上 的 螞 蟻 , 「 晚 晚 失 眠 , 間 鋪 係 阿 哥 家 姐 出 錢
不 過 , 就 在 這 時 , 生 意 突 然 露 出 曙 光 。
幫 他 修 理 冷 氣 的 師 傅 見 他 好 人 , 東 西 又 好 吃 , 但 整 天 沒 生 意 , 就 幫 他 聯 絡 一 位 相 熟 的 傳 媒 朋 友 , 傳 媒 來 採 訪 , 報 道 一 出 , 客 人 就 慢 慢 找 上 門 , 該 傳 媒 朋 友 又 幫 他 聯 絡 了 蔡 瀾 , 蔡 瀾 知 道 他 是 往 日 沙 嗲 屋 的 大 廚 , 就 過 了 來 試 , 並 在 《 壹 週 刊 》 中 撰 文 介 紹 , 這 下 可 不 得 了 , 客 人 一 窩 蜂 似 的 湧 來 , 尖 東 近 紅 館 , 遇 上 有 演 唱 會 更 是 人 山 人 海 , 一 到 星 期 五 六 , 生 意 滔 滔 , 不 時 有 人 排 隊 。 由 於 水 準 保 持 得 好 , 縱 使 地 方 「
餐 牌 沿 用 舊 的 , 只 改 了 個 名 。
冷 氣 常 壞 , 他 也 不 換 , 寧 願 常 常 找 人 來 修 理 , 慳 得 就 慳 。
哥 哥 張 子 賢 間 中 會 來 幫 忙 。
姐 姐 負 責 幫 他 看 樓 面 。
姐 姐 來 幫 忙
生 意 好 , 你 以 為 他 一 定 賺 了 很 多 , 可 不 是 !張 向 榮 從 來 是 個 不 懂 計 算 的 人 , 只 知 在 廚 房 埋 頭 苦 幹 , 人 流 多 了 , 他 卻 認 為 地 方 偏 僻 , 加 上 市 面 的 東 南 亞 餐 廳 多 , 要 競 爭 不 能 加 價 , 反 而 將 菜 式 通 通 打 了 個 六 折 , 十 年 前 半 打 沙 嗲 賣 七 十 元 , 他 今 天 訂 價 三 十 。
採 訪 前 , 記 者 與 朋 友 專 程 吃 了 一 次 , 兩 個 椰 青 、 一 碟 星 洲 炒 蘿 蔔 糕 、 一 碗 肉 骨 茶 、 半 隻 海 南 雞 、 半 打 沙 嗲 , 兩 個 人 吃 得 肚 子 脹 脹 , 連 加 一 埋 單 ─ ─ $209 , 同 樣 食 物 在 其 他 地 方 吃 最 少 要 三 四 百 。 連 員 工 也 覺 得 他 傻 , 「 邊 有 人 外 賣 同 堂 食 係 一 樣 價
但 他 看 法 卻 不 一 樣 , 「 生 意 做 得 咪 做
開 業 初 , 他 廚 房 樓 面 兩 邊 走 , 但 人 流 一 多 , 他 怕 出 品 有 問 題 , 整 天 躲 在 廚 房 , 對 樓 面 服 務 全 不 知 情 , 連 侍 應 差 點 與 客 人 爭 執 , 他 也 要 半 年 後 才 得 悉 採 取 行 動 。
「 我 有 勸 過 佢
因 為 他 多 在 廚 房 , 只 在 收 銀 時 才 走 出 來 , 餐 廳 賬 目 曾 一 度 大 混 亂 , 落 錯 單 , 收 錯 錢 , 天 天 發 生 , 隔 天 就 少 收 數 百 元 , 所 以 還 是 賺 得 很 微 薄 。 結 果 , 打 本 給 他 做 生 意 的 姐 姐 看 不 過 眼 , 本 已 退 休 , 也 義 務 「 出 山 」 幫 他 忙 。
「 我 呢 個 細 佬 , 打 工 就 得
「 那 應 該 賺 得 多 了 很 多 吧 ? 」
「 係 鬼 , 只 係 好
對 姐 姐 的 說 話 , 張 心 中 有 數 , 「 冇 佢
蔡 瀾 來 過 , 讚 他 的 東 西 好 味 , 任 賢 齊 每 次 來 香 港 開 演 唱 會 也 來 吃 。
用 料 不 計 算
食 物 比 以 往 打 了 六 折 , 可 張 向 榮 選 料 一 點 也 不 賴 , 跟 他 到 街 市 入 貨 , 看 不 到 一 般 買 手 的 精 明 , 只 有 一 股 藝 術 家 的 執採 訪 日 下 午 , 他 如 常 長 途 跋 涉 的 拖
「 老 闆 , 今 日 大 海 蝦 好 靚 呀 , 我 專 登 幫 你 留 起
「 怎 不 講 價 ? 」
「 冇
$120 一 斤 蝦 , 他 不 是 用 來 做 咖 喱 蝦 等 貴 價 大 菜 , 只 用 來 做 蝦 湯 麵 , 成 本 算 高 得 很 , 真 箇 不 惜 工 本 。 做 其 他 菜 , 張 也 像 買 海 鮮 般 , 喇 沙 要 用 新 鮮 喇 沙 葉 , 以 往 朱 老 太 會 託 朋 友 從 新 加 坡 入 口 , 店 子 重 開 , 沒 有 朱 老 太 , 他 卻 仍 然 堅 持 用 , 結 果 獨 個 兒 尋 遍 港 九 街 市 , 最 後 才 於 九 龍 城 找 到 , 來 回 車 費 , 比 那 幾 片 喇 沙 葉 還 要 貴 。 人 家 做 咖 喱 牛 腩 , 是 先 將 牛 腩 用 湯 略 烚 , 再 撈 咖 喱 汁 , 牛 肉 沒 真 的 炆 過 , 不 縮 細 , 自 然 慳 許 多 , 他 卻 真 的 炆 , 每 日 要 用 多 兩 三 斤 。
「 新 加 坡 咖 喱 就 係 咁
如 此 做 法 , 怪 不 得 蔡 瀾 試 過 後 , 留 下 了 「 好 食 ! 」 二 字 , 還 說 他 的 菜 價 便 宜 了 大 半 , 卻 沒 偷 工 減 料 。
不 過 , 不 懂 計 算 同 時 要 付 出 代 價 , 張 每 天 都 會 到 街 市 兩 次 , 主 要 買 海 鮮 應 付 午 市 及 晚 市 , 沒 有 落 場 休 息 , 每 日 早 七 晚 十 一 , 睡 眠 時 間 得 五 小 時 多 。 每 晚 都 要 匆 匆 收 鋪 , 曾 得 失 部 分 客 人 。
菜 式 做 得 認 真 , 店 子 不 算 大 , 廚 房 卻 有 十 多 個 員 工 , 利 潤 很 微 薄 , 只 能 以 流 量 多 維 持 , 一 星 期 要 做 足 七 日 。 開 支 慳 得 就 慳 , 裝 修 自 己 設 計 , 怕 銀 行 收 手 續 費 , 不 收 信 用 卡 , 曾 給 客 鬧 得 狗 血 淋 頭 。
不 過 , 張 向 榮 對 現 狀 已 十 分 滿 足 : 「 最 緊 要 我 同 夥 計 有 糧 出 , 唔 使 失 業 ! 以 前 住 牛 棚 咪 仲 慘 ! 」
說 罷 , 張 拖
星 洲 炒 蘿 蔔 糕 $40
張 向 榮 嫌 廣 式 蘿 蔔 糕 味 太 濃 , 所 以 自 家 每 天 刨 蘿 蔔 自 製 , 味 道 較 淡 口 , 混 合 了 惹 味 的 香 料 及 雞 蛋 炒 過 後 , 香 辣 恰 到 好 處 。
海 南 雞 飯 $35
價 錢 貼 近 快 餐 店 , 但 品 質 卻 高 幾 班 , 雞 全 起 了 骨 , 肉 質 腍 滑 , 用 的 三 黃 雞 , 油 香 非 常 , 奉 送 每 朝 煲 的 清 雞 湯 , 油 飯 也 有 水 準 , 午 市 很 快 沽 清 。
排 骨 茶 $40
屬 濃 烈 的 馬 來 西 亞 巴 生 口 味 , 湯 料 向 當 地 一 間 著 名 肉 骨 茶 店 入 口 , 再 每 朝 加 排 骨 熬 三 小 時 而 成 , 色 深 味 濃 , 藥 香 重 , 並 帶 少 許 辛 口 。
蝦 湯 麵 $40
配 料 不 算 多 , 有 新 鮮 海 蝦 、 豆 卜 等 。 湯 是 每 天 用 海 蝦 殼 及 雞 骨 熬 的 , 味 道 香 濃 , 由 於 熬 湯 需 時 , 每 天 只 供 應 約 三 十 碗 , 午 市 開 賣 , 賣 完 就 算 , 晚 市 來 分 分 鐘 吃 不 到 。
沙 嗲 $30/ 半 打
有 豬 、 牛 、 雞 三 種 選 擇 , 全 都 是 即 叫 即 燒 , 沙 嗲 醬 最 是 精 彩 , 用 了 大 量 花 生 及 香 料 炒 成 , 香 甜 而 不 過 辣 。
星 洲 辣 椒 蟹
$80 起
醬 汁 每 天 炒 , 入 口 有 淡 淡 番 茄 味 , 蟹 用 的 是 肉 蟹 , 由 張 每 天 到 街 市 購 入 , 蟹 肉 豐 厚 。
咖 喱 牛 腩 $35
牛 腩 分 量 頗 多 , 炆 得 異 常 入 味 , 咖 喱 汁 帶 肉 香 , 炆 時 還 加 了 薯 仔 , 所 以 醬 汁 的 口 感 濃 稠 , 送 飯 最 好 。
辣 通 菜 $30
用 自 家 製 的 星 洲 參 巴 醬 炒 成 , 炒 時 又 加 了 新 加 坡 蝦 醬 , 通 菜 入 口 辣 而 帶 鹹 香 。
好 時 風 味
好 時 沙 嗲 的 廚 房 有 十 多 人 , 全 聽 張 向 榮 指 揮 , 部 分 廚 師 曾 在 沙 嗲 屋 工 作 過 , 所 以 對 新 加 坡 菜 及 東 南 亞 菜 很 熟 悉 。 這好 時 沙 嗲
地 址 : 九 龍 尖 沙 咀 東 好 時 中 心 一 樓 144-148 室電 話 : 2739 9808
營 業 時 間 : 12nn-10:30pm
撰 文 : 陳 佳 男
攝 影 : 馮 大 緯
No comments:
Post a Comment